30.06.2009

Gün günden öte, gece günden öte

Cumartesi, sabahtan öğleden sonraya

Eskiden cuma günlerini pek severdim. Dinlenebildiğim hafta sonları azınlık olsa da cumartesiler ve pazarlar güzeldi. Son zamanlarda akşam saatlerinde sevimsiz sevimsiz çalan cep telefonum küfeler dolusu işi omuzlarıma yükler oldu.

Cep telefonumu denize atsam, kurtulur muyum?


Cumartesi, akşamdan geceye

Renklipamuklar, “Benimle düğüne gelir misin?”diye sordu. “Hem seni Mehmet ile tanıştırırım.” Evlenen, renklipamuklar’ın eski iş yerinden bir arkadaşıymış. Mehmet ise arkadaşının ağabeyi. Düğüne gittim, Mehmet ile tanıştım.

Beyaz Masallar’daki Mehmet’e benzemiyor.


Düğünde,

Deniz kenarında, açık havada yapılan düğün şenlik havasında geçti. Orkestra Fransızca sözlü mum ışığı müziği ile başladı, Küba müziği ile sürdü. Arada Misket havasına geçildi, bir baktık ki Atabarı çalıyor. İlginçti. Anlam veremedik.

Küba müziğini tercih ederdim.


Rengârenk elbiseler giymiş kadınlar yorulmak nedir bilmeden dans ettiler. Bir ara zayıfça bir adam masamıza geldi. Renklipamuklar’a “Hamama giren terler, düğüne gelen oynar. Niye oynamıyorsunuz?” diye sordu. Şaşırdık. Şaşırmamıza şaşıran adam gitti.

Hamama gitmem, düğünde oynamam.


“Pek gülümsemem” dedim Mehmet’e

Yanımıza yaklaşan Mehmet, “Sizinle hiç ilgilenemedim” dedi. Renklipamuklar ile ikimizi saksı çiçeklerine benzettim o dakika. Herkesin hareket halinde olduğu düğünde kıpırdamayan sadece bizdik.

Renklipamuklar, “Fotoğrafımızı çeksene Mehmet” dedi. Mehmet profesyonel fotoğrafçıymış meğer. “Ama sen hiç gülümsemiyorsun” dedi bana. “Pek gülümsemem” diye cevapladım. Fakat, Mehmet gülümsedi.

Arkadaşı ile karşılaşan renklipamuklar sohbete dalınca Mehmet, “Senin yalnız fotoğrafını çekmek istiyorum” dedi; fotoğraflarımı çekti. Renklipamuklar’ı işaret ederek, “Gönderirsin, ondan alırım” dedim.

Güzel çıktım mı acaba fotoğraflarda?


Kiraz Çiçekleri'nden Katre-i Matem’e

Yasunari Kavabata’nın ‘Kiraz Çiçekleri’ni okuyorken, Şin’içi ve Çieko kiraz çiçeklerinin arasında dolaşıyorken. Bu akşam kitapçıya uğradım. ‘Katre-i Matem’in büyüsüne kapıldım. Ponçik nasıl ki sevgi hırsızı ise ben de bir kitap arsızıyım. Kapağı kırmızı kitap masamın üzerinde…

Ev öyle dağınık öyle dağınıktı ki kitap okuyacak yer kalmamıştı. Gardırobumun üst üsteliğinden utandım ve elimin uzandığı her köşeyi derledim topladım. Sildim, köpürttüm. Ellerim hâlâ çamaşır suyu kokmakta…

Bu saatten sonra kitap okunur mu?

5 yorum:

Daphne dedi ki...

Ben de istiyorum o fotograflardan, ayrica ben de tanismak istiyorum Mehmet'le :)

Ozledim seni coook...

Adsız dedi ki...

kendini ait hissetmediğin yerde, sana ait hissetmediğin insanlara gülümsemek zor...

güzel çıktın mı acaba fotoğraflarda, görmem lazım ;)

kedi alıyorum ben galiba ıhlamurum :) yüzde seksen ihtimal, her gün artıyor. mesela bugün yüzde seksenbir :) siyam istiyorum gözleri mavi. başka gözleri mavi cins var mı acaba?

gece paşa'yı kafesin tepesinde başaşağı uyurken gördüm. kendini yarasa sanıyor olabilir mi? :)

kedi alırsam, paşa ile anlaşabilir mi? paşa dışarıda rahat dolaşabilir mi? ne dersin?

temmuz da geldi. ege ne zaman belli mi?

biraz rahatlamalısın, kendini bırakmalısın, biliyorsun değil mi? topraklanmanın bir yolu olmalı...

ve en güzel mehmet, ege masalı'ndaki mehmet :)

öpüyorum seni çok.

cache dedi ki...

sendeki bu kendi halindeliği seviyorum.. Sıradanlığın içindeki farklılığı işte.. Ve yine tarifi zor bir huzur.. Belki .. belki değil en çok buna ihtiyacım var bu aralar..
Bu arada, "hama gitmek" fikri beni de çok rahatsız ediyor .. neden bilmiyorum :)) sevgiler.

renklipamuklar dedi ki...

Mehmet hala fotoları göndermedi...
Bu cumartesi nasıl bi aktivite yapsak acep?
Def! gel seni de tanıştırayım hem meslektaşın sayılır, lak lak edersiniz :P

ayşenur dedi ki...

Kitapyurdu.com da takılıyorum...malum uzun bir tatildeyim ve çokça okumaya ihtiyacım var...siparişlerimi vermeden önce seni okumak istedim.Çünkü bilirimki senin kitap zevkin benimkine çok benzer ve seçimlerine hayranımdır...Katre-i matem ne zamandır aklımda siparişlerimden biri de o olacak ve "Kiraz Çiçekleri" ... senden öğrendim bu kitabın varlığını...nasıl,beğendin mi sen?
sevgilerimle